2012. március 20., kedd

Kuching városnézés, Borneo (5-6. nap)

Asia tour II., 5. nap
Kuching város, Borneo sziget, Malájzia

A körút összes napjára megírtam előre a programot, de a mait üresen hagytam, mert otthon nem sikerült rájönnöm, hogy az orangutánok és a Bako Nemzeti Parkon kívül vajon mi látnivaló lehet még Kuching környékén. Hallottunk még egy Long House-os progiról, de rosszak voltak a visszajelzések. Végül úgy döntöttünk nem megyünk sehová, hanem maradunk a városban, és felfedezzük Kuching City-t.
Először a Sarawak Museum-ba mentünk. Több kisebb épületből áll, mindegyikben mást mutatnak be.

A múzeum egyik épülete

A művészeti részlegnél csak álltunk és röhögtünk, hogy ez nem lehet igaz. Félmeztelen kínai testépítők fekete-fehér fotói voltak kiállítva. Ááááááá.
A nemzet történeti rész viszont nagyon érdekes volt. Bár azt nem értem miért kellett kiállítani kipisilt veseköveket, amiket egy orvos gyűjtött össze az őslakosoktól. Hö????
Az élővilágot bemutató rész sem volt rossz, tilos volt fotózni, na de azért itt egy gyilkos bálna csontváza :) :

Nagyon jók voltak azok a részek, melyek a kőolaj kinyeréséről szólnak, vagy hogy hogyan készítették az őslakosok a tetoválást, na meg a hangszereket.
A sok-sok kiállított hatalmas kagyló is tetszetős volt :).

Mikor végeztünk a múzeummal, pont elállt kint a zuhogó trópusi eső. Eddig csak 90%-os, de ettől kezdve már 100%-os páratartalomban folytattuk tovább Kuching felfedezését. Azaz folytattuk volna, de végül bementünk egy plázába ebédelni. A plázákról annyit, hogy ne egy csili-vili Arena plázát, hanem egy ócskább félét képzeljetek el, de a kajálós szint azért rendben volt.
A következő képek a gastro-olvasókhoz szólnak, akinek inge, vegye magára :).

Ismét Tom Yam leves,
de a legcsípősebb fajtából.
Hozzá rizs és zöldségek, csírák.

Ebből azért rendeltem, mert jól néztek ki.
Valami afrikai bab féle a neve, majd ideírom ha kiderült :).

Itt főleg a bal oldali licsi juice-ra koncentráljatok,
ami nagyon-nagyon finom!

Ebéd után leültünk a folyópart mellé beszélgetni. Apu különböző légikatasztrófákról mesélt, hogy milyen apró hibák miatt zuhantak már le gépek.
Benéztünk még a Kínai Múzeumba, de nem tudok mit írni róla, mert nem volt ott semmi említésre méltó. Még csináltunk ezt-azt, láttunk jó és rossz dolgokat, majd visszamentünk a szállásra sziesztázni, mert a mai napon annyira tűzött a nap, hogy hamar kimerültünk.
Mikor otthon pihentünk jöttem rá, hogy talán mégsem kellett volna azt finom extra csípős Tom Yam levest megenni, mert bizony fáj a gyomrom, hasam(mindenem!) tőle. Az esti vacsinál kis családom tovább folytatta az ázsiai konyha felfedezését, én pedig alig bírtam megenni pár szem sültkrumplit :).

Másnap csak délután indult a gépünk Kuala Lumpurba, így a szabad délelőttön folytattuk a városnézést. Kínai szentély, egyebek...



Átmentünk csónakkal a folyó túloldalára, mert Kuching is olyan mint Budapest, egy folyó kettészeli a várost. Itt megnéztünk egy erődöt, és az új parlamentet(legalábbis ezt monda egy helyi az épületről). Mikor vissza akartunk menni a másik oldalra, sikeresen eltévedtünk, és csak egy hatalmas séta után találtunk vissza.


Az erőd

A Parlament(még építik, az új parlament lesz)

Integető iskolás lányok :)

A házak(a hagyományosan építettek) lábakon állnak.

Így néznek ki a sírkövek

Egy halom ilyen épület van a városban.

Egy pillanatkép egy utcáról.

Kuching híres folyóparti sétánya
(éttermek(inkább büfék) és szuveníreket árusító helyiek).

Először is írnék egy szívből szóló, nagyon őszinte összefoglalót a városról. Az emberek kedvesek, de buták, lusták. Alig volt olyan ebédünk vagy vacsoránk, amikor tényleg azt hozták ki, amit megrendeltünk. Az utolsó nap már direkt kértük a pincérlányt, hogy legyen szíves írja föl amit kérünk.
A város elég ütött-kopott, koszos és büdös, a tisztasági szintet egy 5-ös skálán 2/3-ra lőném be, ami számomra a még éppen elfogadható kategóriába esik.
Alig van történelme a városnak, látnivalókban is szűkölködik.
Kuching egyedül csak arra jó, hogy ott szállj meg addig, amíg meglátogatod a Bako Nemzeti Parkot(érdemes talán ott is aludni és 2 napot is rászánni), meg az orangutánokat szabadba visszaengedő rezervátumot. Az ételeikről még annyit, hogy volt ám amit után megnyaltuk mind a 10 ujjunkat, de olyan is volt, hogy egyet sem. Pl. a gyümi turmixokat erősen felvizezik, amit pl. Indonéziában sose tapasztaltam.
Szóval Kuchingba én többet biztosan nem megyek, de ti menjetek, szálljatok meg a városban 2 éjszakára(a mi szállásunkat szívesen ajánlom), amíg megnézitek a majmokat és a nemzeti parkot.
Érdemes!!!

És akkor most irány Kuala Lumpur. A korábbi túra alkalmával már voltam ott, de megérdemel a város újabb látogatásokat.

4 megjegyzés:

  1. Ahhoz képest,ahogyan beharangoztad az első sorokban azt gondoltam uncsi napotok volt.
    Jó kis bejegyzés lett,tetszenek a képek, főleg a "lábas ház" és a víztoronyhoz hasonlító épület.Gondolom nem lépcsőznek, hanem lifteznek.A csípőssel nem először jártad meg.Jó pap is hóttig tanul.Rápihentetek a KL-i utazásra?A blogíráshoz is idő kell.Gyors vagy,frissiben értesülünk az élményeitekről.Anya

    VálaszTörlés
  2. Az a zöldség úgy néz ki, mint az okra. Ez vmi észak-afrikai zöldség, állítólag irtó rég (= 4000 éve) termesztik, de már Mo-on is kapható :-). (mire nem jó, ha az ember gasztroblogokat (is) olvas) Finom volt?
    Képek továbbra is irtó jók, további posztokat várok (egyre türelmetlenebbül)!
    Pusz
    C

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én még mindig csak így tudok kommentelni, bocs attól akire ráklikkelek

      ezen azért besírtam:
      "Bár azt nem értem miért kellett kiállítani kipisilt veseköveket, amiket egy orvos gyűjtött össze az őslakosoktól. Hö????"
      xD
      az az afrikai bab maximum számomra kívülről néz ki, de belülről...jaj

      Törlés
  3. Hát nekünk meg felejthetetlen volt Kuching és nem igaz, h nincs látnivaló: pl. Bako Nemzeti Park gyönyörű program; jungeltúra, ahol láttunk hosszúorrú majmokat is; Sarawak Bidayuh Long House, Orangután Rehabilitációs Központ; és van Kuchingban olyasmi, mint a skanzen. Nagyon érdemes oda is elmenni, jó program. Egyébként ott a szállodákban lehet idegenvezetőt fogadni és programokat is ajánlanak; akkor a Teknős-sziget, ahol védik a fészkeket és kevés pénzért pár napos teknősöket Te engedheted a tengerbe! (mi júniusban voltunk). És tisztaság van mindenhol, bár itt a környékünkön lenne ilyen; Én csak ennyit akartam mondani, már most vissszamennék oda. Nekünk nagyon tetszett. Kuala Lumpur is szuper, de ott elég 3 nap. Batu caves, Madárpark, Királyi Palota, Petronas, Lepkefarm, Nemzeti Múzeum stb. Szóval ajánlom mindenkinek, aki különleges programokra vágyik, felejthetetlen élményben lesz része.

    VálaszTörlés